STB tajný spolupracovník Agent Informátor Zdroj Ideový spolupracovník a další spolupráce


Tak začal tuhý režim normalizace (ilustrační obrázek)
Tajný spolupracovník: označení pro čsl. i cizí státní příslušníky, kteří byli získáni k vědomé spolupráci. Důvody: Hmotné výhody (kupř: poukázky do obchodních domů, finance na výdaje (oblečení, západní alkohol atd.), lepší pracovní zařazení, přístup k zahraničním cestám atd.), ideové (boj za socialismus, mírové hnutí atd. důvody spolupráce většinou u cizinců), psychický nátlak-kompromitující materiály, demoralizace (dehonestace) jedince, vydírání atd. StB používala tajné spolupracovníky u všech svých útvarů: rozvědka, kontrarozvědka, ochranka, útvary sledování a zpravodajské techniky.

U rozvědky existovaly kategorie TS jako agent (A), důvěrný styk (DS) a ideospolupracovník (IS). Spolupráce končila nejčastěji ze zdravotních důvodů či smrtí spolupracovníka, jeho emigrací, sesazením na nižší pozici atd. většinou podle kvality
jeho spolupráce.

Informátor: spolupracovník StB menšího významu, dodával informace nepravidelně a spolupráce byla často nevědomá (resp. nebyl si vědom, že informace předává pracovníkovi StB, takový informátor poté ujednal tedy tzv. "kontakt") Informátor jednal z různých pohnutek a byl u StB veden pod speciálním krycím jménem. Informátor byl označován také jako "zdroj" či "pramen". Informátoři byli často aktivní ve vojenském prostředí a v různých komunistických soustavách (SSM, Svazarm, KSČ atd.). Neměl žádné úkoly, žádné vedení a ke spolupráci se informátor oficiálně nezavázal.

Ideový spolupracovník: zkratka "IS". Zcela nejnižší kategorie tajných spolupracovníků StB. IS působil v zahraničí, kam mohl oficiálně zajíždět, pracovat atd. Mnohdy byl jeho výjezd za hranice právě umožněn ziskem funkce IS. IS podávali pouze zprávy o aktivitách svých kolegů v zahraničí (různé kvality), informace ze svých zahraničních pracovišť či z ústavů a škol (kupř: stážisté na výzkumných či postgraduálních stipendiích atd.) motivy byly u většiny pouze ideové. U StB byl IS a jeho svazek označen číslem, které začínalo č. 8 či 88.

Kandidát agenta (tajného spolupracovníka): zkratka KTS, jednalo se o jedince, kterého chtěla StB získat za tajného spolupracovníka, ale spolupracovníkem nebyl a ke spolupráci se nijak nezavázal. Na KTS byl ale veden osobní spis, který zahrnoval krycí jméno, registrační číslo atd. Ve spisu bylo uvedeno také zda je vhodný na určitou funkci, pro jaký obor, byla vložena dokumentace různých prověrek. Kandidát většinou o své evidenci jako KTS nevěděl, a pokud se mu příslušníci StB nepředstavili, nemusel ani tušit, že jedná s rozvědkou StB. K 30. 6. 1989 bylo evidováno 3.816 spisů KTS, ještě v roce 1989 jich bylo ukončeno 1.251 a 411 získáno ke spolupráci. Koncem roku 1989 byla většina svazku KTS zničena. Pokud složka KTS nebyla převedena na svazek tajného spolupracovníka, k tajné spolupráci nedošlo, ale i z tohoto pravidla existují odchylky (viz spis ÉTER). Pokud se KTS příslušníci StB představili mohl další styk s nimi přerušit či v něm dále pokračovat.

Důvěrný styk: (zkratka DS), spolupracovník nižší kategorie než agent. Spolupráce nebyla utajována. Zpravidla cizí státní příslušník. DS byl ochoten předávat citlivé informace (špionáž) ale nezavázal se přímo ke spolupráci. Jednalo se především o diplomaty (předávání informací z různých registrů atd.) či obchodníky (průmyslová špionáž). DS nemusel být utajován, jelikož měl legální styky S ČSSR jako "diplomat" či "obchodní zástupce" atd. Důvody činnosti: Materiální odměna, zahrnovala zisk věcných darů (kupř: broušené sklo, lovecké zbraně apod.), protislužba (např. osobní profit při obchodu s ČSSR), ideové důvody (boj za mír, socialismus, proti kapitalistickému systému vykořisťování a imperialismu, monopolům atd.) jiné (finanční, osobní atd.)

Důvěrník: označen byl jako "D", ke spolupráci s StB se přímo nezavázal, neměl oficiálně krycí jméno (tedy neznal své krycí jméno, pod kterým byl evidován jeho svazek u rozvědky). Především předával informace z různých databází a registrů, ke kterým měl přístup v zaměstnání či jiné činnosti (SSM, Svazarm). Upozorňoval na protispolečenské jedince a chování, případy konspirace a špionáže v průmyslových podnicích či divadlech atd., staral se o sledování či fungování kupř. konspiračních bytů [1], konspirační skupiny, měl také na starosti různé protikomunistické provokace atd. "Déčko" byl buď jedinec, který se měl později stát spolupracovníkem StB na vyšší pozici (kupř. Agent A), a proto byl v pozici "D" sledován a "testován". Jiným případem byl "D", který působil dříve na vyšší pozici (kupř: bývalý Agent A či F), ale jeho post byl statutárně změněn na D z důvodů změny jeho pozice v socialistické společnosti (stal se členem vlády, poradcem, vyšším svazovým funkcionářem SSM, Svazarm, zisk vyšší pozice v KSČ, diplomatická mise atd.) "Déčko" o svém styku s StB povětšinou vědělo, objevily se i případy nevědomého vedení jako "D" ve spisu StB (normalizační herci a sportovci atd.).

Agent A: (uváděno také jako "A"), byl tajný spolupracovník StB, který se ke spolupráci písemně nebo ústně zavázal. Agent A udržoval komunikaci (konspirativní styk) s řídícím důstojníkem. Plnil rozličné úkoly specifikované podle jeho zařazení do určitých skupin, např.: "Volná mládež", skupiny podle schopností, zaměstnání, podle charakteru jeho oboru, jazykových dovedností, talentu atd. Úkoly byly různého charakteru, převážně však informační, dokumentační či naopak desinformační a rozkladné. Byl často honorován, ale pracoval i zcela zdarma s vidinou jisté výhodnosti spolupráce v budoucnosti.




CELÁ NABÍDKA MENU štítky je tady:

Accordeon AdSense Afrika Agáta Agent Agentura Aktuality Aktualizace Aktuální info Akupunktura Alphaville Alternativní medicina Amerika Anna Kurnikova Anonymní Avast Blbec a deprivace Blogger Breakfast Bubáci Cestování. Moře Citace a inspirace Citáty a moudra Citáty slavných CZportal český folklor a tance Češi a svět Člověk a Nemoc Databáze Debaty a názory Disk diskuse Dobromysl obecná Dobrý vtip Domény Domov Dr. Watson - chyby Dvořák Eric Clapton Etické a humánní principy Facebook Feedback Fejeton Flirt Forever Young Fotografie G+ Gif Google Google+ Gulášek Havel Historie Hlad Hledání na internetu Houby Humor Humor a vtipy Hydepark o internetu Imunita kojení a spánek Informace Internetové smetiště iPad IRÁN iTunes Jaro Kariera Karikatura Káva kávovar Kemel knihy Kočička komentáře Komunitní sítě Kontrola disku a pokus opravy Korsika Král Král komiků Krokonoše Křesťané Květiny Láska Legendy taneční hudby Lékárna Lékař Lékař a bylinky Les Lesácká polka Lov Lovu zdar Markéta Šichtařová Mobbing Monitorovací přístroje Moře Moudra Moudro Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Myslivost MySQL NATO Návod Nechrápej a pracuj! Nemoci Netlix Nikon Coolpix S8200 Novinky Nuda O koni a Adsense Obrázky Ochrana soukromí Oktoberfest Opera extensions Paleo Peníze Petrova Bouda Pinterest Pirati.cz Písně Pivo Počasí Podnikání poznámky Prasátko Prezident Předjaří Příroda Ptáci Puding Pytlák Radujme se Rakovina prostaty (CaP) reklama Relax Rostou Router Rozdováděný hradní bača Rušičky Růže Rybáři Řecko Řeka Santorini Seneca Sladkosti Slavík obecný | Common nightingale | Luscinia. Smluvní Sociální sítě Soukromé Svoboda Symphony no. 9 Šábes Šablona proti spamu Tam na východě Tanky a Ukrajina Tenkrát na Východě The Beach Boys The King TP-Link Twitter Události Události na internetu Události ve světě Válka Vánoce Vaření pečení Věda Vlasta Burian Volkswagen WCstory Weizsäcker Wireless N Router TL-WR720N XTranslate Zajímavosti Zdraví Zdraví a životní styl Zelené Znamenám si Žáby Židovské Život na dlani

Oblíbené příspěvky