Vitaminy, antioxidanty, minerály a pestrá strava zaručí zdravý růst dětí. Zdraví a životní styl!

Probiotika Vitaminy a Minerály v tabletách
Vitaminy jsou látky, které si tělo většinou nedovede samo vytvořit, musí je přijímat ze stravy. Existují vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě (vitaminy řady B, C). Kojencům zajišťuje jejich dostatečný přísun mateřské mléko. Po půlroce přichází ke slovu dokrmování, zejména konzumace pestré stravy s dostatečným množstvím ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, vajec, libového masa, ryb, luštěnin a rostlinných olejů a u větších dětí celozrnného pečiva a cereálií.

A – antioxidant, má zejména vliv na správnou funkci oční sítnice, kvalitu pokožky a sliznic. Posiluje imunitu, je potřebný pro růst a regeneraci tkáně, tvorbu kostí, růst vlasů. Vyskytuje se v mléce, zelenině, játrech.

B1 – udržuje funkce centrálního nervového systému, důležitý pro přeměnu sacharidů na energii. Obsahují ho obiloviny, semena, luštěniny, maso, vnitřnosti a mléčné výrobky.

B2 – důležitý pro dobrý stav pokožky, očí, srdce a dalších orgánů, pro tvorbu červených krvinek, nezbytný pro uvolňování energie z potravy. Jeho výskyt je stejný jako u vitaminu B1.

B5 – důležitý pro normální růst a syntézu proteinu. Obsahují ho játra, vejce, mléko a kvasnice. B6 – nutný pro správný psychomotorický vývoj dětí, zdravou pokožku, imunitní systém, podporuje trávení, využívání bílkovin v těle. Najdeme ho v kvasnicích, játrech, rybách, drůbeži, vejcích, ale také v bramborách, sójových bobech, luštěninách, obilných klíčcích a listovém salátě.

B12 – podporuje tvorbu červených krvinek a činnost nervového systému, ulehčuje trávení. Je obsažen ve vnitřnostech a mořských řasách.

C – antioxidant, podporuje imunitní funkce, nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže, pro hojení. Usnadňuje vstřebávání a využití železa, tvorbu kolagenu. Najdete ho v zelenině a ovoci.

D – nepostradatelný pro vývoj kostí a zubů, součástí prevence osteoporózy v dospělosti. Důležitý při regulaci rovnováhy tekutin v těle. Tvoří se v kůži při slunečním záření. Obsahuje ho mléko, žloutky a rybí tuk.

E – antioxidant, stimuluje imunitní systém a hojení, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, základ pro růst svalových i jiných tkání. Obsahují ho rostlinné oleje a tuky (slunečnicový, sójový), semena, pšeničné klíčky, ořechy, luštěniny (zejména sójové boby a hrách) a některé druhy ovoce a zeleniny (ostružiny, avokádo, papriky či chřest).

K – podporuje správnou srážlivost krve. Většinu si tělo dokáže vyrobit samo v tenkém střevě. Obsahuje ho také listová zelenina, brokolice, fazolové lusky, rajčata, mrkev, zelené koření, zelený čaj, játra, žloutky, pistácie a pšeničné klíčky.

  Pro dítě je nejdůležitější zdravý životní styl a správné stravování  
Minerály

Vápník – pro stavbu a vývoj kostí a zubů, řízení nervových impulzů, srážlivost krve a regulaci srdečního rytmu. Je v mléce, listové zelenině, luštěninách, mořských řasách, sóji, lískových ořeších, květáku, růžičkové kapustě, brokolici, fících a máku.

Měď – podporuje růst a spolu s dalšími minerálními látkami ochraňuje tělo, podporuje využití cukrů. Obsahují ji játra, kakao, ořechy a houby.

Hořčík – má vliv na správnou činnost svalů, nervů, stavbu kostí a dobrý stav oběhového systému a trávení. Vyskytuje se v obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách.

Mangan – důležitý při tvorbě kostí. Zasahuje do přeměny cukrů, cholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Obsahují ho ořechy, mandle, obilí, listová zelenina, kakao a čaj.

Zinek – antioxidant, důležitý pro růst a vývoj organismu, má vliv na metabolismus cukrů, bílkovin a vitaminů. Nejvíce ho obsahují ovesné vločky.

Železo – působí při tvorbě červeného krevního barviva. Nejvíce se vyskytuje v mase a vnitřnostech, také v obilovinách, fazolích, čočce, meruňkách, švestkách, ořeších a mandlích.

Sodík a draslík – pro regulaci krevního tlaku musejí být spolu v rovnováze. Sodík obsahuje květák, mrkev, špenát, hlávkový salát, vejce, sůl (i mořská) a draslík sušené meruňky, fíky, avokádo, brambory, červené fazole.

Jod – důležitý pro raný vývoj orgánů, zejména mozku. Nezbytný pro činnost štítné žlázy. V ČR se jodem obohacuje kuchyňská sůl. Vyskytuje se především v mořských rybách.

Dětem podáváme pestrou stravu, čímž zajistíme pravidelný přísun všech vitaminů ve vyváženém množství. Dostatečný příjem zeleniny zároveň působí proti obezitě, poruchám zažívacího traktu a zvyšuje imunitu.

Dětem, které syrovou zeleninu odmítají, ji nabídneme uvařenou v páře, hojně posypanou sýrem nebo s jejich oblíbeným dresinkem. Můžeme také zapojit fantazii a aranžovat ji v různých tvarech a obrazcích. Jestliže se budou střídat chutě i konzistence, děti budou zvědavě očekávat další změnu.

Některým nechutná ovoce, dalším maso, jiným mléko…existuje mnoho variant a možností, jak přísun vitaminů a minerálů zajistit.

Jestliže usoudíte, že strava dítěte neobsahuje vše, co by měla, poraďte se ještě před koupí volně prodejných vitaminových preparátů s lékařem. Nevhodné je užívání těchto přípravků například při některých onemocněních a alergiích. Také je důležité nepřekračovat doporučené dávkování a neužívat několik přípravků najednou. Dětem do 15 let nepodáváme vitaminové doplňky určené pro dospělé, potřebují dávkování s ohledem k aktuálnímu stavu vývoje a tělesné hmotnosti.

I pro malé děti jsou vyvinuty multivitaminové přípravky s vhodným poměrem vitaminů a minerálů k dennímu užití, a to v nejrůznějších formách, jako jsou například sirupy, pastilky v nejrůznějších tvarech a barvách, šumivé tablety, žvýkací tablety, často se sladkou nebo ovocnou příchutí a příjemnou vůní. Jejich využívání se nabízí především v době zvýšeného nebezpečí infekcí, když dítě pobývá v kolektivu.

V období zvýšeného výskytu infekcí odborníci doporučují přiměřeně zvýšit i příjem vitaminů na posílení imunitního systému. Pokud je dítě zdravé, je třeba dbát, aby nedošlo k jejich nadbytku. Opačným extrémem, který by mohl vyvolat vážné zdravotní problémy, je nedostatek (hypovitaminóza) či trvalý nedostatek vitaminů čili avitaminóza. Do budoucna je pro dítě nejdůležitější zdravý životní styl a správné stravovací návyky. Získá je, pokud mu vy půjdete příkladem.


CELÁ NABÍDKA MENU štítky je tady:

Accordeon AdSense Afrika Agáta Agent Agentura Aktuality Aktualizace Aktuální info Akupunktura Alphaville Alternativní medicina Amerika Anna Kurnikova Anonymní Avast Blbec a deprivace Blogger Breakfast Bubáci Cestování. Moře Citace a inspirace Citáty a moudra Citáty slavných CZportal český folklor a tance Češi a svět Člověk a Nemoc Databáze Debaty a názory Disk diskuse Dobromysl obecná Dobrý vtip Domény Domov Dr. Watson - chyby Dvořák Eric Clapton Etické a humánní principy Facebook Feedback Fejeton Flirt Forever Young Fotografie G+ Gif Google Google+ Gulášek Havel Historie Hlad Hledání na internetu Houby Humor Humor a vtipy Hydepark o internetu Imunita kojení a spánek Informace Internetové smetiště iPad IRÁN iTunes Jaro Kariera Karikatura Káva kávovar Kemel knihy Kočička komentáře Komunitní sítě Kontrola disku a pokus opravy Korsika Král Král komiků Krokonoše Křesťané Květiny Láska Legendy taneční hudby Lékárna Lékař Lékař a bylinky Les Lesácká polka Lov Lovu zdar Markéta Šichtařová Mobbing Monitorovací přístroje Moře Moudra Moudro Můj pohled na svět Mustafa Kemal Atatürk Myslivost MySQL NATO Návod Nechrápej a pracuj! Nemoci Netlix Nikon Coolpix S8200 Novinky Nuda O koni a Adsense Obrázky Ochrana soukromí Oktoberfest Opera extensions Paleo Peníze Petrova Bouda Pinterest Pirati.cz Písně Pivo Počasí Podnikání poznámky Prasátko Prezident Předjaří Příroda Ptáci Puding Pytlák Radujme se Rakovina prostaty (CaP) reklama Relax Rostou Router Rozdováděný hradní bača Rušičky Růže Rybáři Řecko Řeka Santorini Seneca Sladkosti Slavík obecný | Common nightingale | Luscinia. Smluvní Sociální sítě Soukromé Svoboda Symphony no. 9 Šábes Šablona proti spamu Tam na východě Tanky a Ukrajina Tenkrát na Východě The Beach Boys The King TP-Link Twitter Události Události na internetu Události ve světě Válka Vánoce Vaření pečení Věda Vlasta Burian Volkswagen WCstory Weizsäcker Wireless N Router TL-WR720N XTranslate Zajímavosti Zdraví Zdraví a životní styl Zelené Znamenám si Žáby Židovské Život na dlani

Oblíbené příspěvky